Life CoachingΆρθρα

Μάθετε πώς να θέτετε στόχους που μπορείτε να επιτύχετε!

Χρησιμοποιήστε τα βήματα του "SMART" για να σχεδιάσετε την πορεία σας προς τους στόχους

Έχουμε μάθει να θέτουμε σωστά στόχους; Πώς ξέρουμε ότι ακολουθούμε τη σωστή μεθοδολογία; Με ποια κριτήρια καταλήγουμε ότι οι στόχοι μας είναι οι κατάλληλη για εμάς; Η απάντηση βρίσκεται στους «έξυπνους» στόχους, δηλαδή στο μοντέλο SMART Goals που χρησιμοποιείται ευρέως στο coaching. Χρησιμοποιήστε τα βήματα του SMART για να σχεδιάσετε την πορεία σας προς στόχους που είναι συγκεκριμένοι, επιτεύξιμοι και οριοθετημένοι χρονικά.

Λίγα λόγια για το SMART

Το ακρωνύμιο SMART καταγράφεται για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1981 από τον George T. Doran στο άρθρο του “There is a SMART way to write management’s goals and objectives”. Κάθε γράμμα του SMART μας δίνει διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μας βοηθάνε να διαμορφώσουμε σαφείς και επιτεύξιμους στόχους. Ο στόχος μας δηλαδή πρέπει να είναι: Specific (συγκεκριμένος) Measurable (μετρήσιμος) Achievable (Επιτεύξιμος), Relevant (Σχετικός), Time – bound (Χρονικά προσδιορισμένος).

Πώς να θέσετε και να πετύχετε SMART στόχους:

 

Βήμα 1ο : Να είστε σαφείς.

Ο στόχος σας πρέπει να είναι συγκεκριμένος (Specific). Χρειάζεστε μια σαφή διατύπωση ώστε να περιγράφετε ακριβώς αυτό που θέλετε να επιτύχετε χωρίς γενικολογίες και αοριστίες. Σκεφτείτε ποια συγκεκριμένα αποτελέσματα επιθυμείτε να έχετε. Ένας συγκεκριμένος στόχος έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί από έναν αόριστο όπως «Θέλω να είμαι χαρούμενος». Για να βοηθηθείτε, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Σε ποιον τομέα της ζωής μου θέλω να εστιάσω;
 • Τι θέλω να επιτύχω;
 • Γιατί θέλω να πετύχω αυτό το στόχο; Ποιοι είναι οι λόγοι, ο σκοπός ή τα οφέλη;
 • Υπάρχουν εμπόδια; Ποια είναι αυτά και πώς πρέπει να προετοιμαστώ για να τα ξεπεράσω;

Βήμα 2ο: Ορίστε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Για να επιτευχθεί ένας στόχος πρέπει να είναι μετρήσιμος. Θα πρέπει να είναι εμφανής και μετρήσιμη, με έναν τρόπο, η πρόοδος σας προς την ολοκλήρωση, βήμα – βήμα. Καταγράψτε την πορεία προς τον στόχο σε επιμέρους «νίκες» και βήματα, που λειτουργούν ως μία κλίμακα προς την επιτυχία. Εάν για παράδειγμα θέλετε να ολοκληρώσετε ένα μεταπτυχιακό, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ή να χάσετε βάρος, θέστε τον τελικό στόχο και μετά μικρότερους μετρήσιμους στόχους ώστε να ελέγχετε και να απολαμβάνετε την πρόοδό σας. Σκεφτείτε την ολοκλήρωση κάθε μαθήματος ή ενότητας ή την απώλεια κιλών κάθε φορά. Για να βοηθηθείτε χρησιμοποιήστε τις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Υπάρχουν μετρήσιμα δεδομένα για τον στόχου μου ή πρέπει να ορίσω εγώ με τι θα μετρώ την πρόοδό μου;
 • Πόσο και τι θέλω να πετυχαίνω κάθε φορά, σε κάθε βήμα;
 • Τι θα με κάνει να καταλάβω ότι πετυχαίνω τον στόχο μου;

Βήμα 3ο: Φροντίστε την επιτευξιμότητα του στόχου σας.

Ο στόχος σας πρέπει να είναι επιτεύξιμος, τόσο δύσκολος ώστε να σας κινητοποιεί αλλά όχι ακατόρθωτος. Θα πρέπει να προκαλεί τις ικανότητες και τις μέχρι τώρα δεξιότητές σας αλλά να μην είναι κάτι άπιαστο για εσάς. Σκεφτείτε τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος σας. Σκεφτείτε τι χρειάζεται για να πετύχετε τον στόχο σας και πώς μπορείτε να ενισχύσετε καλύτερα τον εαυτό σας για να το καταφέρετε. Για να βοηθηθείτε, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός;
 • Διαθέτω τις κατάλληλες πηγές, υλικές και πνευματικές για να πετύχω τον στόχο μου;
 • Διαθέτω τον χρόνο και την διάθεση για να επιτύχω τον στόχο μου;
 • Τι χρειάζεται να κάνω ή να αποκτήσω για να πετύχω στον στόχο μου;

Βήμα 4ο: Συνδεθείτε ουσιαστικά με τον στόχο σας.

Για να επιτύχετε έναν στόχο θα πρέπει να αξίζει και να έχει νόημα για εσάς, να συνδέεται με το όραμά σας και να εξυπηρετεί τις προσδοκίες σας χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση ή διαφωνία με άλλους στόχους σας. Αν και φαίνεται απλό, στην πραγματικότητα, το βήμα αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Για να βοηθηθείτε, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Τι δίνει αξία στον στόχο μου;
 • Τι νόημα έχει για εμένα να επιτύχω τον στόχο αυτό; Γιατί είναι σημαντικό;
 • Βρίσκεται σε αρμονία με τις ανάγκες μου και προσδοκίες μου;
 • Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επιτύχω κάτι τέτοιο;

Βήμα 5ο: Προσδιορίστε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο στόχος σας πρέπει να έχει σαφές χρονικό πλαίσιο, δηλαδή συγκεκριμένο χρόνο έναρξης, ολοκλήρωσης και ορισμένη διάρκεια ώστε να καταλαμβάνει τον απαραίτητο χρόνο από την ζωή σας, χωρίς υπερβολές προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνει το αναγκαίο πλαίσιο υλοποίησης ώστε να παρακολουθείτε ενεργά την πορεία προς την επίτευξη. Για να βοηθηθείτε,
απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • Μέχρι πότε θέλω να έχω επιτύχει τον στόχο μου;
 • Πότε θέλω να ξεκινήσω τις απαραίτητες ενέργειες προς τον στόχο μου;
 • Πόσο θα διαρκέσει η επίτευξη του στόχου;
 • Πότε θα περιμένω τα πρώτα αποτελέσματα;
 • Τι μπορώ να περιμένω σε δύο/έξι/δώδεκα μήνες από σήμερα;

Καλή επιτυχία στους στόχους σας!

CoachingVoice Team

Το CoachingVoice.gr αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για το Coaching στην Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται άρθρα, βίντεο, εργαλεία και μελέτες για το Coaching και τις εφαρμογές του στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn

CoachingVoice Team
Το CoachingVoice.gr αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για το Coaching στην Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται άρθρα, βίντεο, εργαλεία και μελέτες για το Coaching και τις εφαρμογές του στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.