Executive CoachingLife Coaching

Πώς να επιλέξετε έναν επαγγελματία Coach, 7+1 κριτήρια για να αποφασίσετε!

Καθώς ο αριθμός των επαγγελματιών που παρέχουν Coaching υπηρεσίες αυξάνεται διαρκώς, η επιλογή γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Το coachingvoice.gr αναζήτησε και βρήκε για εσάς, τα πιο σημαντικά κριτήρια με τα οποία οι πελάτες επιλέγουν τον Coach τους!

1. Η επιλογή του Coach ξεκινάει πρώτα από εσάς!

Η επιλογή ενός Coach προϋποθέτει μια προσωπική ανάγκη για αλλαγή. Το ερώτημα είναι τι χρειάζεστε εσείς πρωτίστως και όχι τι μπορεί να σας προσφέρει το Coaching γενικά. Σκεφτείτε τι στόχους έχετε, σε ποιον τομέα και αναλογιστείτε πόσο έτοιμοι είστε να προσπαθήσετε για μια βελτίωση στη ζωή σας.

2. Εξειδίκευση και εμπειρία στα θέματα που σας απασχολούν

Αναζητήστε έναν Coach που να έχει εξειδίκευση στον τομέα που σας ενδιαφέρει και εμπειρία στην συνεργασία με ανθρώπους σαν κι εσάς. Η εμπειρία βέβαια, δεν μπορεί να αποτελεί απόλυτο κριτήριο, καθώς πολύ συχνά νέοι Coaches με λιγότερα χρόνια εμπειρίας, είναι καλύτερα καταρτισμένοι, σε σύγχρονες μεθόδους και διαθέτουν περισσότερη ενέργεια.

3. Πιστοποιημένη εκπαίδευση και ακαδημαϊκό υπόβαθρο

Μην ξεχνάτε τα βασικά. Ένας Coach οφείλει να διαθέτει επαρκή και εγκεκριμένη εκπαίδευση στο Coaching για να μπορέσει να σας βοηθήσει αποτελεσματικά. Υπάρχει πλέον μεγάλη πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οργανισμών. Ωστόσο, αναζητήστε επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί σε πιστοποιημένα προγράμματα και κατέχουν τουλάχιστον 150 με 300 ώρες εκπαίδευσης που προβλέπεται συνήθως για το επίπεδο του Practitioner Coach.

Αν και δεν απαιτείται επίσημα, αναζητήστε Coaches με πανεπιστημιακό υπόβαθρο, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου άνθρωποι απλώς με απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυτό-παρουσιάζονται ως επιστήμονες.

4. Τρόπος συνεργασίας: με φυσική παρουσία ή μέσω διαδικτύου

Κάποιοι επαγγελματίες παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου, με emails ή μόνον με φυσική παρουσία και συνεργασία στο γραφείο τους. Επιλέξτε ποιος από αυτούς τρόπους ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και στον ζήτημα που θέλετε να επιλύσετε. Αναζητήστε Coaches που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σας.

5. Σαφής μεθοδολογία και προσωπική προσέγγιση

Πολλοί Coaches περιγράφουν το coaching ως κάτι μαγικό ή αναδεικνύουν την θετική σκέψη και την πίστη του πελάτη στην αλλαγή ως το μέσον της επίτευξης στόχων. Αναζητήστε και επιλέξτε έναν Coach δεν μένει σε τέτοιες γενικότητες και μπορεί να σας περιγράψει την μέθοδο που ακολουθεί και την προσωπική του προσέγγιση με σαφήνεια και επαγγελματισμό.

6. Η χημεία παίζει καθοριστικό ρόλο

Όσο καλά εκπαιδευμένος, έμπειρος και καταρτισμένος κι αν είναι ένας Coach, η ίδια η σχέση και η επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ σας είναι καθοριστικής σημασίας. Υπάρχει «χημεία» σημαίνει ότι η επικοινωνία σας έχει ροή, ότι o Coach δείχνει να κατανοεί όσα λέτε, αισθάνεστε ότι σας ακούει προσεκτικά, ότι δε σας κρίνει και δεν προβάλλει δικές του πεποιθήσεις πάνω στην δική σας ζωή. Εάν σας καταλαβαίνει και νιώθετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό που θέλετε, τότε υπάρχει «χημεία».

7. Ηθική και Δεοντολογία, το πλαίσιο της καλής πρακτικής

Το Coaching ως κλάδος έχει την δική του Ηθική και Δεοντολογία την οποία υπηρετούν οι επαγγελματίες Coaches. H Ηθική και Δεοντολογία ορίζεται από τον σύλλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο Coach. Μάλιστα, κάθε σύλλογος προβλέπει μια σαφή διαδικασία παραπόνων για τους πελάτες των μελών του. Αναζητήστε Coaches που είναι μέλη επαγγελματικών και επιστημονικών σωματείων και επιλέξτε εκείνους που αναφέρουν ρητά τον κώδικα δεοντολογίας με τον οποίο εργάζονται.

8. Συμβόλαιο: υπογράφουμε και ξεκινάμε!

Εάν δεν υπογράψουμε, δεν ξεκινάμε. Ο επαγγελματίας Coach θα σας ζητήσει να υπογράψετε ένα συμφωνητικό συνεργασίας, δηλαδή να ξεκινήσετε επίσημα ένα Coaching συμβόλαιο. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει το πλαίσιο της συνεργασίας σας, την εμπιστευτικότητα των συνεδριών, τους όρους με τους οποίους θα συναντιέστε, την πολιτική ακυρώσεων καθώς και το κόστος των συνεδριών. Επιλέξτε Coaches που τηρούν τη διαδικασία και δεσμεύονται σωστά απέναντί σας για την εμπιστευτικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

CoachingVoice Team

Το CoachingVoice.gr αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για το Coaching στην Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται άρθρα, βίντεο, εργαλεία και μελέτες για το Coaching και τις εφαρμογές του στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn

CoachingVoice Team
Το CoachingVoice.gr αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για το Coaching στην Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται άρθρα, βίντεο, εργαλεία και μελέτες για το Coaching και τις εφαρμογές του στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.