BlogΕκπαίδευση

Πώς να επιλέξετε πρόγραμμα εκπαίδευσης

Κριτήρια επιλογής προγράμματος εκπαίδευσης στο Coaching

Εάν ενδιαφέρεστε να εκπαιδευτείτε στο Coaching, θα χρειαστεί να λάβετε υπόψιν σας κάποια σημαντικά κριτήρια επιλογής προγράμματος, τα οποία θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Αποσαφήνιση στόχων

Αρχικά, θα χρειαστεί να αποσαφηνίσετε ποιος είναι ο στόχο σας, επιθυμείτε επαγγελματική ή ερασιτεχνική εκπαίδευση στο Coaching; Εάν σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε μια πρώτη γνώση για το αντικείμενο, υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία είναι εισαγωγικά και μικρής διάρκειας, από 20 έως 60 διδακτικές ώρες. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν θέλετε να εκπαιδευτείτε επαγγελματικά στο Coaching, δηλαδή, να αποκτήσετε γνώσεις και δεξιότητες που θα σας επιτρέψουν να ασκήσετε το επάγγελμα του Coach, θα πρέπει να εστιάσετε να αξιολογήσετε με συνέπεια, συγκεκριμένα στοιχεία των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Αξιολογήστε τα παρακάτω στοιχεία

Στη συνέχεια, σας παραθέτουμε κάποια στοιχεία που κατά τη γνώμη μας θα χρειαστεί να επεξεργαστείτε, έτσι ώστε να κάνετε τη καλύτερη επιλογή για εσάς!

1.Διάρκεια
Μελετήστε πόσο διαρκεί το πρόγραμμα, δηλαδή πόσες διδακτικές ώρες περιλαμβάνει η εκπαίδευση. Το επάγγελμα του Coach είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και θα πρέπει να αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκτήσετε επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες. Συνήθως, τα αξιόπιστα προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, πρακτικές και αξιολογήσεις έχουν διαρκούν τουλάχιστον 150 έως 1800 διδακτικές ώρες, συμπεριλαμβανομένων των ωρών εντός τάξης, προσωπικής μελέτης, πρακτικής άσκησης, εποπτείας και αξιολογήσεων.

2.Πρακτική Άσκηση
Πολλοί συγγραφείς παρομοιάζουν την εκπαίδευση στο Coaching με την οδήγηση. Θα ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο να μάθει κανείς να οδηγεί διαβάζοντας απλά ένα βιβλίο. Έτσι ακριβώς θα πρέπει να προσεγγίσετε και την εκπαίδευσή σας στο Coaching. Θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετές ώρες στην πρακτική σας εξάσκηση για την οποία θα πρέπει ο φορέας στον οποίο θα εκπαιδευτείτε να διαθέτει άμεσους τρόπους αξιολόγησης. Κατά την πρακτική σας άσκηση θα καταγραφούν τα δυνατά σας σημεία, αλλά και τα σημεία εκείνα στα οποία θα χρειαστείτε βελτίωση. Η πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Coaching.

3.Εποπτεία
Όπως προαναφέρθηκε, η πρακτική άσκηση αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Coaching. Για να γίνει όμως σωστά, θα πρέπει η πρακτική άσκηση να πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του φορέα και δη ενός έμπειρου Coach, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει, να σας βοηθήσει να διορθώσετε τυχόν αδυναμίες σας, αλλά και να αναδείξει τα δυνατά σας σημεία. Έτσι κι αλλιώς, η εποπτεία εξ ορισμού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου.

4.Επίπεδο Εκπαίδευσης και Πιστοποίηση
Αφού, λοιπόν, μιλάμε για επαγγελματική εκπαίδευση, το πρόγραμμα που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει και την αντίστοιχη πιστοποίηση στο επίπεδο του Practitioner / Professional Coach. Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί στο εξωτερικό, οι οποίοι πιστοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Κάποιοι από αυτούς είναι το European Mentoring & Coaching Council (EMCC), o Association for Coaching (AC) και ο ICF (International Coaching Federation). Η πιστοποίηση είναι ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα στις επαγγελματικές εκπαιδεύσεις, καθώς καθορίζουν την κουλτούρα του φορέα και την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει.

5.Αξιολόγηση
Οι αξιόπιστοι εκπαιδευτικοί φορείς πραγματοποιούν και αξιόπιστη αξιολόγηση. Η εκπαίδευσή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει σαφείς διαδικασίες αξιολόγησης, όπως είναι τα tests, οι γραπτές εργασίες, επίδειξη ικανοτήτων. Αρκετοί σύλλογοι και φορείς απαιτούν βιντεοσκοπημένες ή ηχογραφημένες συνεδρίες από τους εκπαιδευόμενους για να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους. Μια σωστή, αυστηρή και αξιόπιστη αξιολόγηση θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και να προετοιμαστείτε καλύτερα για την είσοδό σας στη βιομηχανία του Coaching.

6.Το προφίλ του φορέα εκπαίδευσης.
Στην έρευνα που θα πραγματοποιήσετε μελετήστε προσεκτικά τον φορέα που παρέχει την εκπαίδευση, το προφίλ του και τον τρόπο που θα σας προσεγγίσει. Είναι σημαντικό να καταγράψετε και να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά και την κουλτούρα του φορέα. Αυτό που σίγουρα δεν θα θέλατε είναι να κοιτάνε μόνο τη τσέπη σας. Ο φορέας και οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να ασχοληθούν πραγματικά μαζί σας και να αφιερώσουν αρκετό χρόνο, έτσι ώστε προτού εγγραφείτε, να συζητήσετε τις εκπαιδευτικές σας ανάγκες, τι χρειάζεστε μέσα από μια τέτοια εκπαίδευση, αλλά και να σας παρέχουν λεπτομέρειες για τα προγράμματά τους.

7.Η εμπειρία εκπαιδευτών
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι η εμπειρία των εκπαιδευτών. Οι εκπαιδευτές σας πρέπει να έχουν επαρκή επαγγελματική εκπαίδευση που αυτό σημαίνει να είναι ατομικά πιστοποιημένοι τόσο στον κλάδο τους, όσο και στην εκπαίδευση ενηλίκων, να έχουν πολυετή εμπειρία και προϋπηρεσία, αλλά και να αφιερώνουν χρόνο στην προετοιμασία της εκπαίδευσης των ομάδων τους. Εκτός από το ίδιο το αντικείμενο του Coaching, θα πρέπει να γνωρίζουν καλά και το αντικείμενο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, της εκπαίδευσης ενηλίκων μιας και το Coaching ως εκπαίδευση απευθύνεται σε ενήλικες.

8.Αριθμός των εκπαιδευόμενων ανά ομάδα.
Ο αριθμός των εκπαιδευομένων ανά τμήμα αποτελεί ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί αρκετά τους εκπαιδευτικούς φορείς. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός ωστόσο απαιτείται μια αρκετά διευρυμένη αλλά όχι τεράστια ομάδα, καθώς στην εκπαίδευση ενηλίκων η ίδια η ομάδα γίνεται το πεδίο πάνω στο οποίου ασκούνται οι υποψήφιοι coaches. Διερευνήστε τον αριθμό της ομάδας αλλά κυρίως τον σκοπό που ικανοποιεί ο αριθμός αυτός από τον κάθε φορέα εκπαίδευσης. Δηλαδή, αναζητήστε ποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξυπηρετεί μια μικρή ή μεγάλη ομάδα.
Αυτά είναι τα βασικότερα και τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να εντοπίσετε και να αξιολογήσετε στα προγράμματα εκπαίδευσης που υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

CoachingVoice Team

Το CoachingVoice.gr αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για το Coaching στην Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται άρθρα, βίντεο, εργαλεία και μελέτες για το Coaching και τις εφαρμογές του στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn

CoachingVoice Team
Το CoachingVoice.gr αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για το Coaching στην Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται άρθρα, βίντεο, εργαλεία και μελέτες για το Coaching και τις εφαρμογές του στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.