Life Coaching

Συγχωρώ σημαίνει απελευθερώνομαι και προχωρώ μπροστά

Η συγχώρεση είναι μια επιλογή πορείας προς τα εμπρός, είναι ένας από τους δρόμους προς την ευτυχία και την ευζωία. Αποτελεί τη διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της εκδίκησης, της εμμονής ή της άρνησης που μας κρατά δέσμιους σε τοξικές σχέσεις. Στην Θετική Ψυχολογία, η συγχώρεση συνδέεται με την αποδοχή ότι δεν είμαστε τέλειοι. Η επιμονή μας να εστιάζουμε στα σφάλματα των άλλων ή τα δικά μας, μπορεί εύκολα να γίνει μια φυλακή.

Τι δεν είναι η συγχώρεση

Συγχώρεση δεν σημαίνει απαξίωση της αρνητικής συμπεριφοράς του άλλου. Η συγχώρεση δεν μπορεί να βασίζεται στην άρνηση της πραγματικότητας και δεν μπορεί να γίνεται το άλλοθι της διατήρησης μιας φαύλης κατάστασης και της αποδοχής συμπεριφορών που βλάπτουν τον άνθρωπο. «Συγχωρώ» δεν σημαίνει συμφωνώ με τη βλάβη που μου προκαλείς ή ότι σου δίνω το δικαίωμα να με βλάψεις ξανά.

Ποια είναι η δύναμη της συγχώρεσης

Η δύναμη της συγχώρεσης συνδέεται με μια βαθύτερη προσωπική στάση αποδοχής και συνειδητοποίησης της αρνητικής, της κακής πλευράς των άλλων. Δηλαδή ότι κανένας μας δεν είναι τέλειος. Η συγχώρεση αποτελεί μια δύναμη που οδηγεί στην εγκράτεια, δηλαδή στον έλεγχο των παρορμήσεών μας, στον αυτοέλεγχο, που μας επιτρέπει να ορίζουμε εμείς την ζωή μας και όχι τα ένστικτά μας ή άλλοι άνθρωποι. Έτσι, η συγχώρεση σημαίνει απεμπλοκή από κάθε τάση εκδικητικότητας που θα μας φυλακίσει.

Οι ρόλοι του φταίχτη ή του θύτη εναλλάσσονται στην ζωή. Συχνά, οι φταίχτες, οι άνθρωποι δηλαδή που έσφαλαν ή έβλαψαν κάποιον άλλον, γίνονται αντικείμενο εξευτελισμού, απαξίωσης και επιθετικότητας. Με την σειρά μας δηλαδή, άνθρωποι προσπαθούμε εμείς να τους βλάψουμε και έτσι ανοίγουμε έναν φαύλο κύκλο. Η συγχώρεση, ως αναγνώριση της μη τελειότητας του άλλου, δεν αφήνει το σφάλμα να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και επιτρέπει την θετική αλλαγή. Δηλαδή, δίδει το δικαίωμα σε όλους, ακόμη και στον φταίχτη, να εξελιχθεί εφόσον επιθυμεί να καλλιεργήσει πιο θετικές συμπεριφορές.

Η συγχώρεση είναι πρωτίστως μια εσωτερική μας αλλαγή και χτίζει ένα όριο ώστε να αφήνουμε τις τοξικές καταστάσεις στο παρελθόν και να προχωράμε μπροστά ελεύθεροι και υγιείς. Αυτό, οδηγεί στην απελευθέρωση από την προσδοκία ότι ο άλλος είναι τέλειος, ιδανικός, κάτι πολύ περισσότερο από «άνθρωπος». Αν μέσα μας, αυτή η προσδοκία αποδομηθεί, τότε προχωράμε μπροστά χωρίς να δαπανούμε ενέργεια και χρόνο σε κάτι αρνητικό.

Ποια είναι τα βήματα μιας εμπειρίας συγχώρεσης:

Ξεκαθαρίστε ότι συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ, δεν σημαίνει ότι σβήνω από την μνήμη μου αυτό που συνέβη. Συγχωρώ σημαίνει ότι δεν επιτρέπω το παρελθόν να ορίζει το παρόν και το μέλλον μου.
Παρά την απογοήτευση, την θλίψη ή τον θυμό που μπορεί να νιώσουμε από την συμπεριφορά των άλλων, κρατήστε στην σκέψη σας ότι θα είστε έτοιμοι να το αφήσετε πίσω και να προχωρήσετε.

Σκεφτείτε ότι άλλοι δεν είναι τέλειοι και μην περιμένετε από εκείνους να σας κάνουν χαρούμενους και ευτυχισμένους. Είστε εσείς που θα αποφασίσετε να φροντίσετε τον εαυτό και τα συναισθήματά σας.

Εφόσον και η άλλη πλευρά συμμετέχει σε αυτό, δώστε χρόνο για συζήτηση, μοίρασμα, φροντίδα και αποκατάσταση της βλάβης. Υπάρχουν σχέσεις που δυναμώνουν μέσα από τις δυσκολίες. Αυτό δεν σημαίνει επανάληψη του λάθους.

Βιώστε την συγχώρεση ως μια δική σας, εσωτερική, θετική αλλαγή. Η συγχώρεση είναι δική σας όχι των άλλων. Μέσα από αυτή την εμπειρία εσείς αναμορφώνετε τον εσωτερικό σας κόσμο, ανοίγετε τον δρόμο της αλλαγής και της θετικότητας, απελευθερώνετε την εξέλιξή σας. Αν ακολουθήσει ο άλλος ή όχι, είναι δική του απόφαση.

ΥΓ: Συχνά, αυτός ο άλλος που πρέπει να συγχωρέσουμε, είμαστε εμείς.

CoachingVoice Team

Το CoachingVoice.gr αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για το Coaching στην Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται άρθρα, βίντεο, εργαλεία και μελέτες για το Coaching και τις εφαρμογές του στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn

CoachingVoice Team
Το CoachingVoice.gr αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για το Coaching στην Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται άρθρα, βίντεο, εργαλεία και μελέτες για το Coaching και τις εφαρμογές του στην επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.